Hoe maak je je barbecue schoon?

Barbecueën is een van de leukste activiteiten die je kunt doen met vrienden en familie, maar zodra het eten op is komt het onvermijdelijke moment: het schoonmaken van de barbecue. Het schoonmaken en onderhouden van je barbecue is niet alleen heel belangrijk voor de levensduur van je apparaat, maar ook voor de smaak van je volgende gerecht. Niemand houdt van een stukje vlees waar allemaal verbrande etensresten aan zitten. Maar wanneer is het nu echt nodig om je barbecue schoon te maken, en hoe pak je dit het beste aan? In deze blog geven onze experts je een aantal praktische tips voor het schoonmaken en onderhouden van je barbecue.

Wanneer moet je je barbecue schoonmaken?

De vraag wanneer je je barbecue schoon moet maken, is heel makkelijk te beantwoorden: na elke gebruikssessie! Het is belangrijk om niet te wachten tot het vuil zich ophoopt, omdat vastgekoekt vet en etensresten moeilijker te verwijderen zijn. Bovendien wil je natuurlijk niet dat je barbecue een opeenstapeling van bacteriën bevat die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. 

Maar de grote vraag is: Hoé maak je je barbecue goed schoon? Hieronder geven we je een aantal tips.

 

BBQ-rooster schoonmaken

Het rooster is waarschijnlijk het meest gebruikte onderdeel van je barbecue en daarom ook het deel dat het snelst vies wordt. Het komt direct in contact met het eten en zit al snel onder het vet, (vlees)sappen en andere restjes. Een schoon barbecuerooster is superbelangrijk voor een lekkere barbecue en zorgt ervoor dat je eten niet aanbrandt. 

Een van de snelste manieren om het rooster schoon te krijgen, is door een stevige borstel te gebruiken. Dit werkt het beste als het rooster nog warm is, direct na het grillen. De warmte helpt vet en etensresten los te maken, zodat je ze makkelijk kunt wegschrobben. Een roestvrijstalen borstel is hiervoor ideaal.

Heb je te maken met hardnekkig vuil dat niet zomaar loskomt? Dan is het rooster laten weken een slimme oplossing. Vul een bak met warm water en voeg wat biotex of afwasmiddel toe. Laat het rooster hierin een paar uur, of zelfs een hele nacht, weken. Hierdoor wordt het vuil zachter en is het makkelijker te verwijderen. Je kan het rooster ook een nachtje laten weken in een natte krant, dit trekt vuil aan en je kan het rooster de volgende ochtend makkelijk schoonmaken. Heb je geen grote bak of krant bij de hand? Een andere makkelijke manier is om het rooster een nacht in het gras te leggen. De dauw helpt het vuil los te weken, waardoor je het de volgende ochtend makkelijker schoonmaakt. 

Let op! Niet elk barbecuerooster vraagt om dezelfde aanpak. Kijk goed naar welk materiaal je rooster heeft, zodat je het op de juiste manier schoonmaakt: 

• RVS-rooster 

Een RVS-rooster is makkelijk schoon te maken met een grate cleaner en een borstel. Spray het rooster ruim in en laat het een paar minuten inwerken, vervolgens veeg je het vuil gemakkelijk weg met een borstel. Spoel het rooster af met water en hij is weer klaar voor gebruik. 

• Emaille BBQ-rooster 

Maak een emaille rooster schoon met water en zeep. Gebruik geen schurende middelen zoals schuursponsjes of staalborstels, deze kunnen het emaille beschadigen. Is het vuil hardnekkig? Laat het rooster 12 uur weken in een sopje om het daarna makkelijk schoon te spoelen. Of gebruik een speciaal schoonmaakmiddel voor emaille, hiermee maak je het rooster gemakkelijk schoon. 

• Gietijzeren rooster 

Een gietijzeren rooster maak je het beste schoon met water en een messing borstel. De haren van messing borstels zijn wat zachter en veroorzaken geen diepe krassen. Smeer het rooster na het schoonmaken altijd in met een beetje olie om roest te voorkomen.

Buitenkant barbecue schoonmaken

Naast het rooster, verdient de buitenkant van je barbecue natuurlijk ook de nodige aandacht. Vet, roet en vuil kunnen zich ophopen op de behuizing van je barbecue, wat niet alleen onhygiënisch is, maar ook de uitstraling van je barbecue aantast. Gelukkig is het schoonmaken van de buitenkant meestal niet zo moeilijk en is het snel gebeurd. Na elke barbecue-sessie is het belangrijk om de buitenkant even af te nemen met een vochtige doek. Dit voorkomt dat vet zich ophoopt en dat roetvlekken blijven zitten. Gebruik eventueel een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek om de behuizing schoon te maken.

Grote schoonmaak

Als je je barbecue een intensievere schoonmaakbeurt geeft, om hem bijvoorbeeld op te bergen, kies dan voor een schoonmaakmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor barbecues. Dit kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige vlekken of roet. Let op dat je geen agressieve chemicaliën gebruikt, want deze kunnen het materiaal van je barbecue beschadigen. 

Er zijn een heleboel schoonmaakproducten die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van barbecues. Bij Kampeerhal Roden bieden we een breed assortiment aan BBQ-reinigers, waaronder milde, ecologische producten die veilig zijn voor zowel je barbecue als het milieu. Kies een schoonmaakproduct dat geschikt is voor jouw type barbecue, zoals een gasbarbecue of een houtskoolbarbecue. Zorg er ook voor dat het product voedselveilig is, zodat je na het schoonmaken zonder zorgen weer kunt grillen.

“BBQ schoonmaken

Tips om zo lang mogelijk plezier te hebben van je barbecue

Je barbecue schoonmaken is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar ook voor de levensduur. Hieronder staan nog een paar handige tips om zo lang mogelijk van je barbecue te kunnen genieten: 

• Rooster van tevoren insmeren met olie 

Voorkom dat voedsel aan het rooster blijft plakken door het rooster voor gebruik in te smeren met een dunne laag (olijf- of zonnebloem)olie. Dit maakt het niet alleen makkelijker om je barbecue schoon te maken, maar voorkomt ook dat je gerechten blijven plakken en aanbranden. 

• Rooster van tevoren insprayen met anti-aanbakspray 

Net als olie helpt anti-aanbakspray om je rooster gladder te maken, zodat het voedsel er makkelijker vanaf komt. Dit bespaart je veel tijd bij het schoonmaken na de gezellige barbecue. 

• Eten niet aan laten branden 

Probeer te voorkomen dat je eten aanbrandt door het vuur goed in de gaten te houden en op tijd je eten om te draaien. Dit zorgt niet alleen voor een betere smaak, maar voorkomt ook dat je rooster vol roet en vet komt te zitten. 

• Gebruik een barbecuehoes 

Ga je je barbecue opbergen of komt er slecht weer aan? Gebruik een barbecuehoes om je barbecue te beschermen tegen weer en wind. Hierdoor voorkom je roest en vlekken op de behuizing en verleng je de levensduur van je barbecue. 

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je barbecue altijd klaar is voor het volgende grillavontuur. Bij Kampeerhal Roden bieden we niet alleen de beste barbecues, maar ook de juiste schoonmaakproducten en accessoires om je barbecue in topvorm te houden. Vergeet niet dat regelmatig je barbecue schoonmaken niet alleen goed is voor de barbecue zelf, maar ook voor de smaak van je gerechten! 

En wanneer de koude maanden eraan komen, hoef je de barbecue zeker nog niet op te bergen. Winter barbecueën is een geweldige manier om het hele jaar door van buiten koken te genieten. Lees onze blog over winter barbecueën voor meer informatie over hoe je je barbecue ook in de winter kunt gebruiken.

Geschreven door: Tuinexpert Niels
OVER NIELS

Heb je tips nodig voor je volgende barbecue avontuur? Dan sta ik voor je klaar! Met mijn passie voor barbecueën geef ik je graag het beste advies en de lekkerste tips. Maar ook voor een leuke lounge- of tuinset help ik je graag. Oh en barbecue recepten uitwisselen vind ik ook heel leuk!

Relevante producten
Misschien vind je dit ook leuk

Hoe maak je je barbecue schoon?

Wil je je barbecue schoonmaken, maar weet je niet zo goed hoe? In deze blog vertellen onze experts je de beste tips!

Wat moet er in mijn noodpakket zitten?

Wil je weten wat er in je noodpakket moet zitten? Onze experts leggen je het in deze blog uit!