Hoe kies je de juiste houtskool?
Houtskool vs. briketten
Een barbecue aansteken doe je met houtskool of briketten, maar waarom kies je de één of de ander. Wat is het verschil tussen houtskool en briketten? Bij Kampeerhal Roden zijn we groot fan van beide. Zowel houtskool als briketten zijn namelijk heel handig, je moet alleen weten waarvoor je ze gaat gebruiken.
Briketten zijn makkelijk in gebruik en branden heel constant op een gemiddelde temperatuur. Je gebruikt ze het best voor een dunwandige barbecue. Denk hierbij aan een van onze Weber of Napoleon kogelbarbecues en buitenkeukens.
Houtskool gebruik je als je wat meer op de details in wilt gaan. Wil je bijvoorbeeld zelf de temperatuur regelen? Of ben je op zoek naar die ene specifieke rooksmaak? Ga dan voor een zak houtskool. Perfect voor in een kamado barbecue of als je serieuzer aan de slag wilt met je kogelbarbecue.
Houtskool is zo specifiek dat er veel verschillende soorten van zijn. Benieuwd welke soort jij nodig hebt? Hieronder leggen we het je uit.
Welke soort houtskool is het best voor jou?
Houtskool wordt, zoals het woord al zegt, gemaakt van hout. De eigenschappen van houtskool worden bepaald door het soort hout waar het van gemaakt is. Zachthout verbrand bijvoorbeeld snel en wordt heel heet. Perfect voor het bakken van een pizza, maar niet zo handig als je gaat slow cooken. Wil je slow cooken? Dan ga je voor een zak hardhout. Dit brand langzamer en wordt minder heet.
Het is dus belangrijk om voor het aanschaffen van een nieuwe zak te bedenken wat je wilt gaan maken. Houd rekening met 3 factoren: de temperatuur waarop je wilt koken, hoe lang het gerecht moet garen en de smaak die je wilt dat het gerecht heeft.
Bij Kampeerhal Roden hebben wij een groot assortiment houtskool. Samen met onze barbecue specialist hebben we de belangrijkste eigenschappen op een rij gezet:
- The Bastard Black Wattle houtskool: deze houtskool is gemaakt van zachthout. Dit maakt het perfect voor grillen of bakken op hogere temperaturen. Wij gaan hierbij uit van een temperatuur rond de 250 graden of hoger. De Black Wattle geeft weinig tot geen rooksmaak af.
- The Bastard Paraquay White Quebracho houtskool: deze zak is gevuld met houtskool gemaakt van steeneik, een grote boomsoort uit paraguay. Het hout is gemiddeld hard en daardoor geschikt voor hoge en lage temperaturen. Denk hierbij aan een temperatuur tussen de 100 en 250 graden. Ook van deze houtskool houd je weinig tot geen rooksmaak over.
- The Bastard Marabu houtskool: deze Marabu houtskool is gemaakt van speciaal hout uit Cuba. De Marabu boom groeit erg snel en wordt door Cubanen beschouwd als onkruid. Het is hardhout, waardoor het uitermate geschikt is voor gerechten waar je een lange brandduur en lage temperatuur voor nodig hebt. Denk hierbij aan een temperatuur tussen de 80 en 150 graden. Hij heeft weinig tot geen rooksmaak.
- The Bastard Hardwood Blend houtskool: de Hardwood Blend houtskool bevat, zoals je verwacht, een mix van 3 verschillende soorten hardhout. Het is ideaal voor lage temperaturen, zo tussen de 80 en 150 graden. Ook deze houtskool geeft alleen een subtiele rooksmaak aan je gerecht.
- The Bastard Power Mix houtskool: deze zak zit vol met verschillende soorten hout. Hard en zacht. Dit maakt de houtskool heel veelzijdig en geschikt voor alle temperaturen. Daarnaast geeft het weinig rooksmaak af, perfect voor een simpel gerecht of een middag barbecueën met de familie.
- The Bastard European Oak houtskool: deze houtskool is gemaakt van eik. Het heeft hetzelfde effect als de Quebracho houtskool, die ook bestaat uit eikenhout. De zak heeft een kleiner formaat en is daardoor ideaal voor een korte barbecue sessie. Hij is geschikt voor vrijwel alle temperaturen tussen de 100 en 250 graden en geeft bijna geen rooksmaak af.
- KamadoJoe Big Block houtskool: ben je op zoek naar grote stukken houtskool die lang meegaan? Dan ben je met deze zak aan het juiste adres. De zak is gevuld met vier verschillende soorten houtskool die geschikt zijn voor alle temperaturen. Door de grootte van de stukken haal je uit 1 zak houtskool wel 18uur aan barbecueplezier!
-
Monolith houtskool: deze houtskool is van restaurantkwaliteit. Het is gemaakt van eikenhout, net als de Quebracho en European Oak, en daardoor geschikt voor het grillen en bakken op alle temperaturen tussen de 100 en 250 graden. Hij geeft weinig tot geen rooksmaak af.
- Weber Houtskool: de houtskool van weber is net als de Power Mix een mix van zacht en hardhout. Het heeft weinig rooksmaak, is geschikt voor bijna alle temperaturen en verkrijgbaar in verschillende formaten van klein tot groot.
Kampeerhal Roden houtskool keuzehulp
Zie je door alle bomen het bos niet meer? Of beter gezegd: is het hele bos afgebrand en weet je niet welk stuk houtskool je moet kiezen? Hieronder hebben wij alles even kort en overzichtelijk samengevat.
Weet je na het lezen van deze blog toch nog niet helemaal wat voor jou de beste keuze is? Twijfel niet om contact met ons op te nemen, of kom langs in de winkel. Benieuwd naar wat je in de winter met je barbecue kunt doen? Lees dan onze blog: Winter barbecueën!.