Wat moet je weten over een vaste hengel als beginnende visser

Een vaste hengel is perfect voor een beginnende visser, omdat hij lekker simpel is: geen gedoe met een molen. Maar hoe tuig je zo'n hengel op? Welke accessoires heb je nodig? En hoe hou je je hengel in topconditie? In deze blog leggen we je alles uit, stap voor stap. Zo kun je vol vertrouwen en met veel plezier aan je eerste visavontuur beginnen.

Wat heb je nodig voor je vaste hengel?

Als je begint met vissen, is het handig om goed voorbereid op pad te gaan. Veel beginners kiezen voor een vaste hengel. Deze hengels zijn meestal tussen de 3 en 7 meter lang en hebben geen molen. 

Naast de hengel zelf, heb je ook een tuigje nodig. Een tuigje is een lijn met een dobber, loodjes en een haak. Deze kun je kant-en-klaar kopen in de winkel. Om de vissen te lokken, heb je lokvoer en aas nodig, zoals maden en wormen. Perfect voor de beginnende visser! 

Om de lijn van het tuigje aan de hengel te bevestigen, heb je kikkertjes en rubbertjes nodig. Zo blijft alles goed op z'n plek tijdens je visavontuur. En vergeet het schepnet niet! Hiermee haal je de vis makkelijk van de haak.

Het allerbelangrijkste: een visvergunning. Zonder deze vergunning mag je niet vissen. Er zijn wel plekken waar iedereen mag vissen, maar het is altijd goed om te checken.

“Vispas

Hoe tuig je je vaste hengel op?

Oké, tijd om je hengel klaar te maken! Je hebt je tuigje, hengel, kikkertjes en rubbertjes nodig. Hier gaan we:

1. Pak je tuigje en maak het lusje los. Zorg ervoor dat de lijn niet in de knoop raakt. 

2. Aan de bovenkant van de hengel zit een oogje of een rubbertje. Haal het lusje van de lijn door het rubbertje of oogje. Heb je een rubbertje? Rijg deze dan weer aan de bovenkant van de hengel.

3. Wikkel de lijn om de top van de hengel heen. 

4. Doe het lusje om de kikkertjes. Deze zitten aan de top van de hengel. Rijg het lusje om het onderste stukje van het kikkertje. 

5. Is je tuigje te lang? Wikkel de lijn om de kikkertjes. Zorg dat je lijn ongeveer 2/3 van de lengte van je hengel is. 

6. Klaar om te vissen!

Het onderhouden van je hengel

Na een dagje vissen is het belangrijk om je hengel goed schoon te maken. Zo blijft hij langer mooi en kun je de volgende keer weer zorgeloos vissen. Maak je hengel schoon met een doekje en wat lauw water, vooral bij de sluitingen. Zand en modder kunnen je hengel namelijk beschadigen. Controleer ook de rubbertjes: zijn ze nog elastisch en stevig? Zo niet, vervang ze dan.

Klaar voor je visavontuur?

Nu je alles weet over vaste hengels, ben je klaar voor je visavontuur. Je weet wat je nodig hebt, hoe je de hengel optuigt en hoe je hem onderhoudt. Wil je meer weten over je eerste visavontuur? Lees dan onze blog "Wat je eerste visavontuur nodig heeft!" Heb je nog vragen over vaste hengels of andere hengelsportproducten? Kom langs bij ons in de winkel en vraag het onze experts.

Geschreven door: Outdoor-expert Daan
OVER DAAN

Met mijn kennis en ervaring die ik heb opgedaan in Nepal en Australië, kun je mij alles vragen over je paklijst! Als echte outdoor liefhebber vind je mij vaak op de fiets of klim ik graag. Oh en vertel even waar je zelf naartoe gaat, dat vind ik altijd leuk om te horen!

Relevante producten
Misschien vind je dit ook leuk

Koffer kopen, waar op letten?

Heb je een (vlieg)vakantie gepland, maar nog geen goede koffer? Wij nemen je in deze blog mee in de wereld van de koffers zodat jij zorgeloos op reis kunt en nieuwe avonturen kan beleven!

Top 5 merken rugzakken voor het nieuwe schooljaar

Ben jij benieuwd naar de rugzakken voor het nieuwe schooljaar? Onze experts nemen je mee in deze blog!