Waar mag je barbecueën in Nederland?
Op een heerlijke zomeravond steken we graag de barbecue aan voor een stukje vlees of het grillen van groente. In je eigen tuin, balkon, op de camping, maar soms ook op plekken waarvan we eigenlijk niet eens weten of we daar wel mogen barbecueën. Gelukkig mag je in Nederland op genoeg plekken de barbecue aansteken. Maar waar is dat nou precies? Tijd om de barbecue in te pakken, want in deze blog geven wij antwoord op de vraag waar je mag barbecueën in Nederland.
Ontdek alle barbecuesWaar mag je barbecueën in Nederland?
Op een heerlijke zomeravond steken we graag de barbecue aan voor een stukje vlees of het grillen van groente. In je eigen tuin, balkon, op de camping, maar soms ook op plekken waarvan we eigenlijk niet eens weten of we daar wel mogen barbecueën. Gelukkig mag je in Nederland op genoeg plekken de barbecue aansteken. Maar waar is dat nou precies? Tijd om de barbecue in te pakken, want in deze blog geven wij antwoord op de vraag waar je mag barbecueën in Nederland.
Barbecueën in je eigen tuin
Natuurlijk mag je barbecueën in je eigen tuin. Hou wel rekening met je eigen veiligheid en zorg voor zo min mogelijk overlast voor de buurt. Bij een kleine tuin hebben je buren vaak snel last van de rook. Het is verstandig om je buren te vragen de ramen dicht te doen. Of je nodigt ze gezellig uit voor de barbecue, want je weet wat ze zeggen: beter een goede buur...
Barbecueën in het openbaar
Barbecueën in het park of op het strand is op flink wat plekken in Nederland toegestaan. Vaak als het niet mag dan staat dit aangegeven met borden. Twijfel je? Kijk dan op de website van de gemeente waar je gaat barbecueën. Het verbod op barbecueën verschilt namelijk per stad en iedere regio handhaaft weer z’n eigen regels. Soms zijn er speciale plekken aangewezen in het park of op het strand waar je mag grillen.
Een houtskool barbecue die je altijd meeneemt
Heb je vaak een spontane barbecue avond in het park? Van al het geld wat je steeds aan wegwerp barbecues besteed kan je beter een barbecue aanschaffen die handig is voor onderweg.
Een COBB houtskool barbecue bijvoorbeeld is gemaakt om mee te nemen. De barbecue is perfect voor in het park of op het strand. Binnen 3 minuten is de COBB warm zodat jij kan bakken, braden en grillen. Bovendien wordt de onderkant van de barbecue niet heet waardoor je het grasveld niet aantast. Wil je toch op een andere plek zitten dan verplaats je de COBB makkelijk met jou mee terwijl de barbecue nog aanstaat.
Barbecueën op een camping in Nederland
Op de sommige campings in Nederland mag je gerust de barbecue aansteken. Maar ook hier geldt: hou rekening met de veiligheid van jezelf en anderen. Zolang je niemand tot last bent mag je op de camping in Nederland best barbecueën. Wees ook de natuur niet tot last. Heeft het al een tijd niet geregend? Grote kans dat je de barbecue niet mag aansteken. Het verschilt nog wel eens per week of barbecueën is toegestaan op de camping. Vraag het dus voor de zekerheid even na bij de campingbeheerder.
Barbecueën op een camping in het buitenland
In het buitenland is het niet altijd toegestaan om voor je caravan of tent te barbecueën. Op zonnige vakantiebestemmingen is de natuur vaak erg droog, hierdoor is er een grotere kans op brandgevaar. Open vuur is daarom vaak verboden. Meestal is er een alternatief beschikbaar, bijvoorbeeld een grote stenen barbecue die alle campinggasten mogen gebruiken. Deze staat op een veilige plek met weinig risico op natuurbranden.
Een gasbarbecue voor op de camping
Word onderdeel van de barbecueltuur in het noorden
We begrijpen het best als je de vakantiebestemming aanpast op een plek waar je wel lekker mag barbecueën. In Scandinavische landen kookt iedereen het liefst op open vuur. Je kan wel stellen dat het koken en barbecueën in het openbaar onderdeel is van de cultuur. Ruik je het vers gevangen, rokerige visje al? Ook hier moet je rekening houden met de droogte die kan ontstaan in de natuurgebieden. Vaak is er dan ook een verbod op het maken van een open vuur. Informeer daarom altijd bij het plaatselijk toeristisch informatiecentrum of je mag barbecueën in het openbaar.
Barbecueregels die overal gelden
Waar je ook gaat barbecueën, hou je altijd aan de barbecueregels. Want die zijn in de basis overal hetzelfde:
- Gebruik voor de veiligheid een goede, stevige barbecue
- Om schroeiplekken te voorkomen zorg je ervoor dat de barbecue niet direct in contact staat met de ondergrond. Tenzij je met de COBB grilt, dan heb je hier geen last van.
- Laat kolen en briketten na gebruik eerst goed afkoelen voor je ze in de afvalbak gooit.
- Denk aan de veiligheid van jezelf en anderen en wees niemand tot last.
- Ga je barbecueën in het openbaar? Ruim je barbecueplek altijd netjes op en laat geen afval achter. Controleer voor de zekerheid de actuele regels van de gemeente.
Zit je op hete kolen?
Steek je de barbecue vaker aan in eigen tuin? Of zoek je nog een barbecue voor op je seizoensplek? Dan heb je een ruime keuze aan barbecues die je kan gebruiken. Wij helpen je uit de brand zodat jij de beste keuze maakt voor een nieuwe grill. Lees de voor- en nadelen van iedere soort barbecue in onze barbecue keuzehulp.