Je zelfopblaasbare matje opbergen? Dat doe je zo!
Een weekje in de bergen, zomervakantie op de camping of een trektocht in een ver land. Op elke reis komt een slaapmat goed van pas. Een zelfopblaasbare slaapmat is dan ideaal. Je hebt geen pomp nodig, neemt hem compact mee en slaapt de hele vakantie heerlijk. Het enige waar je bij deze slaapmatjes rekening mee moet houden? Hoe berg je hem op als je even niet op vakantie bent.
Maak je matje klaar voor opslag
Je komt thuis van een heerlijke reis. Compleet uitgerust pak je je tas uit. De kleding gaat in de was, de tas berg je op en de tent leg je ingepakt in de schuur, maar wat doe je met dat slaapmatje?
Bij elke slaapmat is het belangrijk dat je hem schoon en droog opbergt. Heb
je een zelfopblaasbare slaapmat? Bijvoorbeeld een Exped Megamat? Zorg dat deze vol is en schroef het ventiel dicht. Nu kun je de mat
schoonmaken met een vochtige doek, zachte borstel of milde zeep. Vervolgens
laat je de mat goed drogen bij kamertemperatuur of, met mooi weer, buiten in de
schaduw.
Je zelfopblaasbare slaapmat opbergen
Is de mat goed droog? Bewaar de mat dan als volgt:
1. Uitgerold
Een zelfopblaasbare slaapmat is gevuld met een soort schuim. Dit is te vergelijken met een spons. Opgerold zijn de luchtkamers in het schuim platgedrukt en ontstaat er druk op de mat. Daarom bewaar je deze in een tas of met spanbanden. Het risico bestaat dat, wanneer je de mat te lang opgerold laat, deze zijn veerkracht beetje bij beetje verliest. Dan blaast hij zichzelf dus niet zo makkelijk meer op en heb je alsnog een pomp nodig. Bewaar de mat daarom uitgerold en zorg dat er geen zware dingen op je matje rusten.
2. Met open ventiel
Laat bij het opbergen het ventiel open staan. Wanneer er nog ergens een klein beetje vocht in de mat zit kan dit gemakkelijk ontsnappen.
Tip: wil je de slaapmat tijdens je reis een beetje extra opblazen? Doe dat dan met een pompje. Als je de mat met je mond opblaast kan het vocht in je adem in de vulling gaan zitten. Hierdoor ontstaan schimmels of micro organismes aan de binnenkant en die tasten het schuim aan.
3. Liggend of staand
Je kan je matje liggend of staand bewaren. Dit maakt voor de mat geen verschil. Houd, als je je matje staand bewaart, wel rekening met het open ventiel. Hierdoor heeft de slaapmat niet de stevigheid die hij met een dicht ventiel heeft.
4. Warm en droog
Bewaar de mat op een warme en droge plek. Op koude plekken ontstaat makkelijk condens of vocht in de mat. Dit tast niet alleen de vulling aan, maar kan ook schimmel of muffe luchtjes veroorzaken. Bewaar je de mat op een hele koude plek? Dan kan het vocht binnenin de mat zelfs bevriezen.
We horen je denken: leuk al die tips, maar hier heb ik toch helemaal geen ruimte voor? Dat snappen wij helemaal, toch heb je (met een beetje creativiteit) meestal meer ruimte dan je denkt! Wij bewaren onze slaapmatjes bijvoorbeeld onder ons bed, achter de deur, op de kast, naast de kast, achter de kast of achter de bank. Zo hebben we ook altijd een logeerbed bij de hand.
Ga je weer op avontuur? Rol de slaapmat op, pak hem in en je bent ‘ready to
go’.
Is het dan echt zo slecht om je slaapmat opgerold te bewaren?
Het (niet zo) simpele antwoord: ja en nee. Wil je zo lang mogelijk plezier beleven van je zelfopblaasbare slaapmat? Dan is het belangrijk dat je de mat op de juiste manier opbergt. Het beïnvloedt namelijk vooral de levensduur van je matje. Wanneer je de mat opgerold bewaart verliest hij, zoals we hierboven vertelden, beetje bij beetje zijn veerkracht en zelfopblaasbare vermogen.
Dus kies je ervoor om je zelfopblaasbare slaapmat wel opgerold te bewaren? Neem een pompje mee als je op reis gaat of ga in plaats van een zelfopblaasbare slaapmat voor een slaap oplossing die je wel compact kan bewaren. Denk daarvoor bijvoorbeeld aan een schuimmat of luchtbed.
Heb je nog vragen, of wil je persoonlijk advies over het opbergen van je zelfopblaasbare matje of slaapmatten in het algemeen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.
Bekijk al onze slaapaccessoires