Camper of caravan winterklaar maken? Check de tips!
Waar begin je?
Jouw caravan of camper winterklaar maken
Je hebt besloten waar je jouw camper of caravan gaat neerzetten. Nu komt de volgende stap: het winterklaar maken. Het is belangrijk om jouw huisje op wielen goed voor te bereiden op de winter, zo gaat hij langer mee en heb je er meer plezier van. Wij hebben de 10 belangrijkste winterstalling tips op een rij gezet:
1. Verzekering
Controleer voor het wegzetten van de camper of caravan de verzekering. Verzekeraars stellen vaak eisen aan de plek waar jij je kampeervoertuig stalt. Soms moet je zelfs een extra verzekering afsluiten. Lees de polisvoorwaarden goed door en ga in overleg met je verzekeringsadviseur. Als er dan toch een stevige hagelbui op je dak komt ben je verzekerd.
2. Brandstoftank
In de brandstoftank kan condensvorming plaatsvinden als hij niet vol zit. Vul dus je brandstoftank bij voordat je jouw camper naar de stalling brengt.
3. Handrem
Zet je camper of caravan niet op de handrem. De remschoentjes of blokken kunnen vast gaan zitten in de trommel of op de schijf. Zet hem dus altijd in de eerste versnelling of de achteruit en leg indien nodig blokken achter de wielen.
4. Bandenspanning
Na lang stilstaan vervormen de banden van je caravan of camper. Om dit te voorkomen zorg je dat de bandenspanning goed op peil is. Pomp de banden iets harder op dan normaal. Blijf hierbij wel onder het maximum. Heeft jouw camper of caravan poten? Draai deze (als het mag op jouw stallingsplaats) uit. Dit vermindert de druk op de banden. Rijd regelmatig een rondje met de camper of caravan of draai de wielen rond, de druk staat dan niet constant op dezelfde plek. Maak eventueel gebruik van een Wheel saver.
5. Waterreservoirs
Voorkom aanslag, bacteriegroei of vorstschade door de waterreservoirs, boilers en leidingen leeg te laten lopen. Zet kranen open en blaas eventueel de leidingen door. Zorg ervoor dat je alle lege tanks en reservoirs (zoals die van het chemisch toilet) schoonmaakt om nare geurtjes te voorkomen.
6. Schoonmaken
Maak de binnen- en buitenkant van de camper of caravan goed schoon. Haal alle etenswaren eruit en zorg dat de binnenkant van jouw kampeervoertuig schoon en droog is. Poets de buitenkant van jouw camper of caravan en geef direct jouw voortent of luifel een goede opknapbeurt met deze tentdoekreiniger of luifelreiniger. Wil je niet dat je de buitenkant voor niks schoonmaakt? Stal dan je camper of caravan ook binnen met een camper- of caravanhoes. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld deze universele dakhoes van ProPlus.
7. Ventilatie
Je bent klaar voor de volgende vakantie, je haalt je camper uit de stalling, je stapt naar binnen en de hele camper ruikt muf. Dat wil je natuurlijk niet. Goede ventilatie voorkomt condensvorming en muffe geurtjes. Zet twee ramen tegen elkaar op een kier of open de ventilatieroosters. Zet eventueel een vochtvreter in de camper of caravan. Open de deuren van kastjes en zet de koelkast en wc-deur op een kier. Bankkussens kun je het best rechtop zetten, dit zorgt ervoor dat ook die goed geventileerd worden. Zo ruikt jouw camper of caravan volgend kampeerseizoen lekker fris.
8. Rubbers
De rubbers van de ruitenwissers en rubberen afdichtingen van bijvoorbeeld ramen of deuren kunnen in de stalling uitdrogen. Je beschermt ze met een speciale rubberstick, maar ook talkpoeder zorgt ervoor dat de rubbers niet uitdrogen.
9. Accu’s
Campers en caravans hebben verschillende accu’s. Denk bijvoorbeeld aan de accu in de mover of de accu waar je de camper mee start. Voor alle accu’s geldt: het is niet goed om niks te doen. Accu’s lopen na lange tijd stilstaan automatisch leeg en een te lage lading is schadelijk voor de accu. Haal daarom de accu uit jouw camper of caravan en leg hem aan een druppellader. Een druppellader ‘druppelt’ langzaam stroom in de accu: de accu is nooit te leeg en de lader stopt automatisch met laden als de accu vol is. Geen druppellader? Laad dan één keer in de twee maanden de accu volledig op.
10. Gasflessen
Gasflessen sla je thuis op of in een speciale ruimte bij het stallingsbedrijf. Zet je gasflessen altijd op een koele, goed geventileerde plek ver weg van kachels of de brandende zon. Zet ze bijvoorbeeld in een schaduwhoek in de tuin of onder een overkapping. Koppel de gasfles los, draai de gaskraan goed dicht en dek de gasdrukregelaar af met een plastic zakje om vervuiling in de leiding te voorkomen. Controleer voor het wegzetten hoeveel gas er nog in de flessen zit. Dit doe je met een gaslevel indicator. Meet af en toe opnieuw de inhoud. Zo weet je na verloop van tijd zeker dat de gasfles niet lekt.
Heimwee naar de camping?
Heb je al onze tips opgevolgd, dan is jouw voertuig nu helemaal klaar voor de winterstalling! Zie jij het nog niet zitten om de hele winter binnen te zijn? Kom langs in onze winkel of kijk op onze website voor bergen kampeerinspiratie. Stel je vragen over het stallen van jouw kampeervoertuig, of één van onze producten hieronder. Ben je nog op zoek naar een tent voor bij je camper of caravan? Lees dan onze blog: De leukste tenten bij Kampeerhal Roden.