7 tips voor het kiezen van een goede winterjas

Het Nederlandse winter weer is onvoorspelbaar. Van 16˚C met een zonnetje, tot schaatsen met -7˚C. Het is altijd handig om een goede winterjas in de kast te hebben, maar wat is een ‘goede’ winterjas? Hoe kies je de beste winterjas en wanneer is een winterjas warm genoeg? Wij zijn voor je op onderzoek gegaan. In deze blog vind je 7 tips voor het kiezen van een goede winterjas.

1. Bedenk wat je met jouw winterjas gaat doen

Gebruik je jouw winterjas alleen in Nederland of ga je er jaarlijks mee op skivakantie? Fiets je elke dag een uur naar je werk of loop je alleen van de voordeur naar de auto?

  

Wanneer je jouw winterjas ook tijdens een skivakantie gebruikt heb je een andere jas nodig dan in het Nederlandse klimaat. Hetzelfde geldt als je elke dag verre afstanden naar je werk fietst in plaats van de auto te pakken. Tijdens het fietsen heb je meer last van harde wind en zet de regen veel waterdruk op je jas. Het is dan belangrijk om een goede water- en winddichte jas te kiezen. Wanneer je veel in de auto zit en alleen kleine stukken loopt is het belangrijker dat je nieuwe jas gewoon lekker warm en ademend is. Zo zweet je niet in de auto en blijf je warm tijdens het lopen.


2. Kies de juiste vulling

Ga eens bij jezelf na: hoe snel heb ik het koud? Ben je iemand die met 16 graden staat te bibberen bij de bushalte of loop jij met 8 graden nog in je korte broek? Mensen die het niet snel koud hebben dragen in de winter liever een dunne jas, terwijl de echte koukleum gaat voor een warm gevulde of gevoerde jas. 


Synthetische winterjassen 

Winterjassen zijn vaak gevuld. Dit kan een synthetische vulling zijn, maar ook dons. Beide soorten vulling hebben voor- en nadelen. Zo zijn synthetische jassen goed bestand tegen vocht, zijn ze onderhoudsvriendelijk en diervriendelijk. Ben je op zoek naar een jas voor de kinderen? Ga dan voor synthetische vulling, dit kan namelijk gewoon in de wasmachine na het buitenspelen.

 

Dons winterjassen

Dons biedt meer isolatie, de jassen bevatten veel lucht en zijn daardoor compact op te vouwen of rollen. Daarnaast is dons heel erg licht, dons jassen zijn dan ook vaak ‘zo licht als een veertje’. Handig als je een extra jas mee wilt nemen in je rugzak. In tegenstelling tot een synthetisch gevulde jas kan een winterjas met dons minder goed tegen vocht. Ook zijn ze meestal duurder dan synthetisch gevulde jassen. Let bij dons ook altijd even op de vullingsgraad, dun gevulde jassen zijn minder warm dan een dikker gevulde jas. 


Kortom: bedenk in welke situaties je jouw winterjas het meest gebruikt. Voor koude en droge omstandigheden is een warme dons jas een goede keuze. Bij koude en regenachtige weertypes is het verstandig om te kiezen voor een synthetisch gevulde jas. 

Ben je op zoek naar een dons gevulde winterjas die wel tegen een regenbuitje kan? Kijk dan eens naar een jas van Arc'teryx. De jas combineert de warmte van dons met de waterdichte voordelen van GoreTex. Dit is een membraan in de stof die ervoor zorgt dat de jas compleet water- en winddicht is.  


3. Ga voor waterdicht, winddicht en ademend

Het is in Nederland vaak nat, vooral ‘s winters. Wanneer je lekker buiten bezig bent, of op de fiets zit, komt er regelmatig een regenbui voorbij. Heb je in dit geval geen waterdichte jas? Dan koelt je lichaam snel af. Let daarom bij het kiezen van je winterjas op het aantal waterkolom. Dit geeft aan hoe waterdicht de jas is en wat je ermee kunt doen. Hoe hoger de waterkolom, hoe beter de jas tegen water kan. De collectie van Jack Wolfskin heeft een aantal winterjassen die goed bestand zijn tegen een zware regenbui. 


Kijk naast de waterkolom, ook naar de naden en de rits. Zijn de naden getapet of gestikt? Is de rits waterdicht of extra afgesloten tegen de wind? De naden van een jas en de rits zijn punten waar water en wind vaak doorheen gaan. Ben je dus op zoek naar een compleet water en winddichte jas? Dan zijn dit punten waar je net even een beetje extra op moet letten. 


4. Bedenk welke lengte de jas moet zijn

Lang, kort, halflang of helemaal tot de grond. Winterjassen zijn er in alle lengtes, maar voor welke lengte moet je kiezen? Dat hangt van drie dingen af: wat vind je mooi? Hoe warm wil je dat de jas is en wat ga je ermee doen?


Ten eerste natuurlijk: wat vind je mooi? Staat een lange jas goed bij je figuur of juist helemaal niet. Dit gedeelte is helemaal je eigen smaak, dus kies vooral een jas waar jij je goed in voelt.

Het tweede punt is: hoe warm wil je dat jouw jas is? Een lange jas is vaak warmer dan een korte jas. Dit komt vooral doordat bij een heel korte jas je rug tijdens het zitten of bukken niet compleet bedekt blijft. Daarnaast houdt een jas die tot aan de grond komt meer lichaamswarmte vast dan een kort jasje. 


Tot slot: wat ga je er mee doen?  Een hele lange jas is bijvoorbeeld niet praktisch als je veel fietst. Houd dus bij het kiezen van de lengte rekening met je dagelijkse activiteiten en ga simpelweg na: kan ik dat met deze lengte makkelijk doen?


“winterjassen

5. Bedenk voor het winkelen welke kleur jas je wilt

Bedenk van tevoren welke kleur je graag wilt. Neutrale kleuren blijven langer in de mode en gaan dus langer mee. Terwijl je met een felle kleur of vrolijke print juist lekker opvalt. Ook hierbij gaat het vooral om wat jij mooi vindt en waar jij je het beste in voelt. Wanneer je een kleur of kleurenpalet hebt gekozen ga je gericht op zoek in de winkel. Zie je rekken met andere kleuren of printen dan waar je naar op zoek bent? Gewoon lekker overslaan.


6. Wat vind je fijn aan je huidige jas en wat mis je?

Je hebt nu de basis op een rij. Je weet wanneer je de jas gaat gebruiken, welke lengte hij moet hebben en welke kleur. Nu ga je nadenken over de andere eisen die jij aan je winterjas stelt. Houd hierbij in gedachten wat je wel en niet fijn vindt aan je vorige winterjassen. Bijvoorbeeld:


  • De sluiting: wil je graag knopen of een rits?
  • Wil je een jas met of zonder capuchon?
  • Kijk naar het aantal zakken en waar deze zakken zich bevinden. Heb jij bijvoorbeeld altijd het liefst je waardevolle spullen in een binnenzak? Dan is het jammer als jouw nieuwe jas geen binnenzakken heeft.
  • Hoe sluit je de jaszakken af, vind je één knoop genoeg of wil je de hele zak afsluiten met een rits?

 

Het is helemaal niet erg als je het antwoord op deze vragen niet weet, maar het is goed om hier van tevoren over na te denken. Bedenk wat je fijn vindt aan je huidige winterjas en wat je juist anders wilt. Het kopen van een nieuwe winterjas kan best een investering zijn, dan is het fijn als je goed voorbereid op pad gaat. 


7. Ga shoppen in een dikke trui of neem een maatje groter

Draag je tijdens het shoppen een T-shirt? Dan koop je jouw nieuwe jas al snel een maatje te klein. Houd er rekening mee dat je in de winter een lekkere dikke trui onder je jas wilt dragen. Dan is het fijn als je een beetje extra bewegingsvrijheid hebt. Koop je winterjas dus altijd een klein beetje groter of ga winkelen met een dikke trui aan. 


Nu weet je precies wat jouw wensen zijn als het aankomt op een warme winterjas voor het volgende seizoen. Het blijft natuurlijk heel persoonlijk wat je wel en niet mooi vindt en welke jas het best bij je past. Heb jij de perfecte winterjas al voor ogen? Kijk dan eens naar ons assortiment jassen. Ben je er nog niet helemaal uit of wil je persoonlijk advies? Kom langs in de winkel of bestel online. 


Geschreven door: Kledingspecialist Marloes
OVER MARLOES

Met mijn liefde voor mode help ik graag met al je vragen over je nieuwe (outdoor)-outfit! Met mijn passie voor avontuur en de natuur weet ik precies welke kleding bij jou past om jouw (buiten)avonturen onvergetelijk te maken.

Relevante producten

netzp.blog.productstitle

Kleur
Kledingmaat
Arc'teryx Atom Heavyweight Hoody Dames

€ 279,99
Kleur
Kledingmaat
Arc'teryx Beta LT Jacket Dames

Varianten van € 350,00
€ 449,99
Kleur
Kledingmaat
Arc'teryx Cerium Hoody Dames
  • Lichtgewicht Comfort
  • Weerbestendig Design
  • Isolerend Vermogen

Varianten van € 300,00
€ 399,99
Kleur
Kledingmaat
Arc'teryx Gamma Heavyweight Hoody Dames

Varianten van € 250,00
€ 349,99
29% korting
Arc'teryx Kyanite Jacket Dames
Kleur
Kledingmaat
Arc'teryx Kyanite Jacket Dames

€ 120,00 € 169,99
Kleur
Kledingmaat
Didriksons Frida Parka 7 dames
  • Duurzaam
  • Milieuvriendelijk
  • Tweewegrits

€ 199,90
Kleur
Kledingmaat
Didriksons Ilma Parka 8 dames
  • Duurzaam
  • Ademend
  • Milieuvriendelijk

€ 229,90
33% korting
Didriksons Jas Idun 2 Dames
Kleur
Kledingmaat
Didriksons Jas Idun 2 Dames
  • Duurzaam
  • Verstelbare capuchon
  • Verborgen ritsen

Varianten van € 20,00
€ 200,00 € 299,99
Kleur
Kledingmaat
Didriksons Parka Erika 3 Dames
  • Duurzaam
  • Ruime opbergruimte
  • Milieuvriendelijk

€ 259,90
34% korting
Didriksons Parka Frida 7 Dames
Kleur
Kledingmaat
Didriksons Parka Frida 7 Dames
  • Milieuvriendelijk
  • Duurzaam
  • Verstelbare capuchon

€ 150,00 € 229,99
5% korting
Didriksons Parka Helle 5 dames
Kleur
Kledingmaat
Didriksons Parka Helle 5 dames
  • Duurzaam
  • Verstelbare capuchon
  • Goede kwaliteit

€ 189,90 € 199,99
31% korting
Didriksons Parka Mart
Kleur
Kledingmaat
Didriksons Parka Mart
  • Capuchon
  • Duurzaam
  • Weersbestendig

€ 150,00 € 219,99
56% korting
Didriksons Parka Sandra Dames
Kleur
Kledingmaat
Didriksons Parka Sandra Dames
  • Winddicht
  • Duurzaam
  • Comfortabel

€ 100,00 € 229,99
33% korting
Icepeak Jas Aaleas Dames
Kleur
Kledingmaat
Icepeak Jas Aaleas Dames
  • Waterafstotend
  • Winddicht
  • Ademend materiaal

€ 100,00 € 149,95
34% korting
Icepeak Jas Myrtle Dames
Kleur
Kledingmaat
Icepeak Jas Myrtle Dames

€ 150,00 € 229,99
33% korting
Jack Wolfskin High Cloud Coat Dames
Kleur
Kledingmaat
Jack Wolfskin High Cloud Coat Dames
  • Waterafstotend
  • Winddicht
  • Ademend

€ 80,00 € 119,95
45% korting
Jack Wolfskin High Cloud Jacket Dames
Kleur
Kledingmaat
Jack Wolfskin High Cloud Jacket Dames

€ 60,00 € 109,95
37% korting
Jacqueline De Yong Skylar Padded Hood Jas Dames
Kleur
Kledingmaat
Jacqueline De Yong Skylar Padded Hood Jas Dames

€ 50,00 € 79,99
Kleur
Kledingmaat
JDY Arnhem Short Puffer

€ 69,99
Kleur
Kledingmaat
JDY Skylar Winterjas

€ 79,99
37% korting
JDY Ulrikka Water Rep Puffa Jas Dames
Kleur
Kledingmaat
JDY Ulrikka Water Rep Puffa Jas Dames
  • Waterafstotend
  • Stijlvolle kleuren
  • Puffer Design

€ 50,00 € 79,99
33% korting
Kjelvik Aiva Gevoerde Jas Dames
Kleur
Kledingmaat
Kjelvik Aiva Gevoerde Jas Dames
  • Warm & Stijlvol
  • Waterafstotend
  • Ademend Comfort

€ 60,00 € 89,95
Kleur
Kledingmaat
Kjelvik Berber Waterproof Jas Dames
  • Waterdicht Design
  • Trendy kleuren
  • Robuuste Kwaliteit

Varianten van € 100,00
€ 129,95
33% korting
Kjelvik Coco Waterproof Jas Dames
Kleur
Kledingmaat
Kjelvik Coco Waterproof Jas Dames
  • Waterdicht materiaal
  • Trendy kleuren
  • Ademend comfort

€ 80,00 € 119,95
Kleur
Kledingmaat
Kjelvik Laila Waterproof jas

€ 129,90
Misschien vind je dit ook leuk

Koffer kopen, waar op letten?

Heb je een (vlieg)vakantie gepland, maar nog geen goede koffer? Wij nemen je in deze blog mee in de wereld van de koffers zodat jij zorgeloos op reis kunt en nieuwe avonturen kan beleven!

Top 5 merken rugzakken voor het nieuwe schooljaar

Ben jij benieuwd naar de rugzakken voor het nieuwe schooljaar? Onze experts nemen je mee in deze blog!