Eten op een meerdaagse hike/trektocht

Je gaat op pad met je backpack, meerdere dagen hiken in de natuur. Rust, ruimte en prachtige uitzichten. Ver weg van restaurants, winkels en hotels. Klinkt goed, toch? Alles wat je meeneemt is licht van gewicht en past in je rugzak. Eén van de belangrijkste dingen tijdens zo’n tocht is voedsel, het is dé brandstof voor je lichaam. Je hebt het nodig om lekker energiek te blijven en natuurlijk om te eten op gave plekken. Want stiekem gaat het niet om de wandeling, maar om te eten met een prachtig uitzicht. Maar wat eet je tijdens zo’n meerdaags avontuur?    

Outdoor voeding: gewicht en benodigdheden

Er zijn een paar dingen belangrijk aan goede trekking maaltijden: het is licht van gewicht, makkelijk te bereiden (of rauw te eten), voedzaam en smaakvol. 

Je moet alles meenemen in je backpack. Het scheelt gewicht en ruimte als het voedsel wat je meeneemt licht van gewicht en compact verpakt is. Stel: je eet drie maaltijden per dag en twee tussendoortjes. Op een 4-daagse hike komt dit neer op (4 x 3 + 8=) 20 verschillende maaltijden en snacks. Dat voegt, als je niet oplet, veel gewicht en volume toe aan je rugzak. Outdoor voeding (ook wel survival eten) zit daarom meestal in kleine zakjes verpakt. Hier zit precies de juiste hoeveelheid ingrediënten in voor een complete maaltijd. Deze gerechten bereid je in het zakje. Zo heb je minder kookgerei nodig en dat scheelt weer gewicht.

Kies je ervoor om zelf outdoor voedsel te maken? Verse producten uit de supermarkt zijn zwaarder, maar wel smaakvoller. Dit zijn afwegingen die je maakt op basis van wat jij belangrijk vindt. Houd bij het gebruiken van verse producten wel altijd rekening met de houdbaarheid. 

Veel faciliteiten die in het alledaagse leven normaal zijn, denk aan water en elektriciteit, zijn tijdens een tocht door de bergen of bossen helemaal niet zo normaal. Zorg daarom dat jouw maaltijden lang te bewaren en makkelijk te maken zijn (dit is standaard het geval bij survival eten, de pakketten van Adventure Food kunnen worden gezien als een soort noodrantsoen en zijn ten minste 48 maanden houdbaar). Wat neem je mee?

  • Een gasbrander met gasflesje, bijvoorbeeld deze jetboil.
  • Een pan waar je alles in kunt bereiden.
  • Eet je onderweg professioneel buitensport eten, zoals Adventure Food? Dit maak je klaar in het zakje. Je hoeft dan alleen water te koken. Vervang dan de twee bovenstaande punten voor bijvoorbeeld een Jetboil Flash met gasfles.
  • Bestek. Plastic bestek is altijd een goede lichtgewicht optie, maar breekt snel en is slecht voor de natuur. Een goed alternatief is titanium, zoals deze titanium lepel van Adventure Food, dat is lichtgewicht en bijna onbreekbaar.

Zip lock zakjes. Hierin kun je je zelfgemaakte porties eten bewaren en het is onderweg altijd handig om een paar extra bij de hand te hebben.

“hike

Kies de juiste voedingsstoffen

Je verbrandt tijdens het hiken veel calorieën, ongeveer 2500 tot 3000 per dag. Dit aantal wordt hoger afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de tocht. Wandel je met extreme temperaturen of moet je hele stukken klimmen? Dan gaat het aantal calorieën hard omhoog. Het is dus belangrijk om goed en voedzaam te eten. 

Blijf op gewicht door evenveel calorieën te eten als dat je verbrandt. Eet voedsel waar je veel energie (calorieën) uithaalt. Dit zijn maaltijden of snacks met voldoende vetten, koolhydraten, eiwitten en suikers.  

Koolhydraten zijn er in twee soorten: simpele koolhydraten en complexe koolhydraten. Simpele koolhydraten, zoals suikers, zorgen voor snelle energie. Een snack met veel suikers werkt goed als oppepper voor een energie boost tussendoor, maar maakt je moe als de ‘sugar high’ voorbij is. Deze daling in energie vang je op met complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten haal je uit vezelrijke producten en zetmeel. Dit vind je vooral in pasta’s, rijst of haver. Deze verbrand je minder snel en zorgen voor energie op de lange termijn.

Vetten kan je lichaam moeilijker verwerken en geven langzaam energie af. Zo houd je het wandelen langer vol. Vetten vind je vaak in relatief kort houdbare producten, zoals vleeswaren en melkproducten. Die zijn lastig om mee te nemen. Kijk daarom voor vetten naar noten, pitten en zaden, plantaardige olie of professionele trekking maaltijden.

Tip: In pure chocolade zitten ook veel goede vetten! Het is dus helemaal niet verkeerd om een reep in je tas te stoppen voor de lekkere trek. 

Tot slot heb je eiwitten nodig, een bouwstof voor je lichaam. Eiwitten repareren beschadigde spieren. Het helpt je lichaam herstellen na een zware dag. Eiwitten vind je in noten, maar ook in bijvoorbeeld gedroogd fruit. 

Het combineren van verschillende voedingsstoffen zorgt dat jij de hele dag energie hebt. Wil je meer inspiratie opdoen? Kijk eens naar de gerechten van Adventure Food. Deze maaltijden bevatten veel van de voedingsstoffen die we hierboven hebben besproken. Het beste aan deze maaltijden is: ze smaken ook nog eens lekker!

“hike

Survival eten ervaring

Hoe wij weten dat deze maaltijden lekker smaken? Ervaring natuurlijk! Zoals je online hebt gezien, op Instagram en Facebook, is onze collega Stijn een ervaren avonturier. Onlangs is hij zelfs naar Mount Everest Basecamp geweest. Dit was niet zijn eerste keer. Stijn houdt ervan om lekker op pad te gaan en heeft veel ervaring met eten onderweg. We hebben Stijn gevraagd naar zijn ervaringen met het eten tijdens een meerdaagse hike.

Heb je een paar voorbeelden van reizen waarop je gebruik moest maken van survival eten?

Zeker! Ik ga regelmatig een week op pad met vrienden en dan maken we veel gebruik van survival eten. Bijvoorbeeld tijdens kanotochten in Zweden of hikes door België, Duitsland en Frankrijk.”

Welke verschillende soorten outdoor voedsel heb je geprobeerd en wat was je favoriet?

“Welke verschillende soorten ik heb geprobeerd? Dat zijn er best veel. Dan moet je denken aan merken als Firepot, Adventure Food, Trek N’ Eat en Real Turmat. De duurdere merken zijn verreweg het lekkerst, maar als ik een favoriet moet kiezen is dat Adventure Food. Kijkend naar de prijs-kwaliteitverhouding is dat verreweg het beste.”

Hoeveel maaltijden eet je op een dag? 

“Tijdens een hike eet ik drie hoofdmaaltijden. Dus ontbijt, lunch en avondeten. Tussendoor eet ik verspreid over de dag meestal drie snacks. Daarnaast heb ik altijd een zip lock zakje met lekkere dingen bij de hand.”

Welke maaltijden neem jij mee? 

“Meestal maak ik mijn eigen ontbijt en energierepen, als tussendoortjes neem ik Snickers mee of andere lekkere dingen. Voor de lunch en het avondeten gebruik ik professionele buitensport maaltijden van bijvoorbeeld Trek N’ Eat of Adventure Food.”

Waar houd je rekening mee bij het samenstellen van deze maaltijden? En waar moet je op letten tijdens het kiezen van het juiste outdoor eten?

“Op een dag hiken verbrand je veel calorieën. Ik houd er altijd rekening mee dat ik ongeveer net zoveel calorieën binnenkrijg als dat ik verbrand. In mijn geval ongeveer 4000 per dag. 2000 calorieën haal ik uit hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) en de rest uit snacks en tussendoortjes. Daarom bestaat ongeveer 70% van mijn tussendoortjes uit noten. 

Ik neem altijd zoveel eten mee dat ik aan het einde van een hike nog voor één dag over heb. Mocht de hike uitlopen of gaat er iets mis, dan weet ik zeker dat ik genoeg heb.”

Wanneer maak je maaltijden zelf en wanneer gebruik je professioneel gedroogd eten?

“Als ik iets zelf kan maken, maak ik het altijd zelf. Het ontbijt is bijvoorbeeld makkelijk zelf te maken in zip lock zakjes. Mijn eigen energierepen vind ik vaak het lekkerst en ik droog mijn eigen beef jerky en fruit. Lunch en avondeten zijn wat moeilijker zelf te maken. Zeker als je graag zo licht mogelijk op pad gaat, dan ga ik voor professioneel gedroogde maaltijden.”

Welke faciliteiten waren er tijdens de hike en wat had je zelf meegenomen?

“Tijdens hikes zijn er vrijwel geen faciliteiten. Ik ga altijd op pad met mijn voorraadje eten, mijn Jetboil Flash, om water te koken, en een lange titanium lepel. Ik maak veel gebruik van gedroogde maaltijden dus ik heb geen extra pannen nodig. 

Buiten europa neem ik in plaats van een Jetboil vaak een benzinebrander mee. In het vliegtuig mag je geen gas meenemen en ik weet zeker dat ze in elk land brandstof hebben voor een benzinebrander.”

Wat vind je het lekkerst om te eten op een meerdaagse hike?

“Als wij met vrienden gaan hiken hebben we in het midden van de week ‘breek de week’. Dan eten we allemaal wat lekkers. Zelf ben ik fan van de chocolademousse van Adventure Food, maar soms nemen we ook kaas en droge worst mee verdeeld over onze rugzakken. 

Daarnaast hebben we allemaal een zip lock zakje met lekkere dingen als noten, maar ook lolly’s, toffees en snickers aan de zijkant van onze rugzak. Richting het einde van de hike ontstaat vaak een ruilhandel, omdat je dan je eigen snacks een beetje zat bent. Dan eet je weer eens wat anders, dat is ook altijd erg lekker”

Welke tips heb je, als het gaat om eten, voor mensen die voor het eerst op een meerdaagse hike gaan?

“Houd het simpel. Maak gebruik van gevriesdroogde maaltijden, die zijn licht, makkelijk te bereiden en voedzaam. Gebruik bij professioneel gedroogd eten een lange lepel. Met een korte lepel kom je vaak niet tot onder in het zakje, tenzij je de zak halverwege afknipt. Kijk ook eens naar een lepel met een maattabel erop. Binnenin het zakje staat meestal niet aangegeven hoeveel water erbij moet en op de lepel kun je het dan wel goed zien. 

Gebruik je Adventure Food? Dan kun je aan de onderkant van het zakje de zijkanten een klein beetje uitscheuren en zet je de zak stabiel neer. Dat maakt het roeren een stuk makkelijker.

Tot slot zou ik thuis een zakje uitproberen, dan weet je hoe het werkt. Meestal eet je op hike pas als je honger hebt en anders moet je het dan nog snel uitzoeken.”

Proeverij

Dat zakje uitproberen? Dat hebben wij bij Kampeerhal Roden zelf natuurlijk ook even gedaan. Stijn heeft voor ons gekookt en nadat meerdere collega’s een hapje hebben genomen zijn we erachter: outdoor voedsel is lekkerder dan verwacht! 

Wil je meer weten over buitensport eten? Ben je van plan binnenkort op pad te gaan en wil je persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op of kom langs in de winkel. Ben je nog op zoek naar goede wandelschoenen voor jouw hike? Lees dan onze blog: Categorieën wandelschoenen!

“proeven
Geschreven door: Outdoor-expert Daan
OVER DAAN

Met mijn kennis en ervaring die ik heb opgedaan in Nepal en Australië, kun je mij alles vragen over je paklijst! Als echte outdoor liefhebber vind je mij vaak op de fiets of klim ik graag. Oh en vertel even waar je zelf naartoe gaat, dat vind ik altijd leuk om te horen!

Relevante producten

netzp.blog.productstitle

Adventure Food Bobotie

€ 6,90
Op voorraad
Adventure Food Cashew Nasi

€ 6,45
Op voorraad
Adventure Food Chicken Curry

€ 7,90
Op voorraad
Adventure Food Chili Con Carne

€ 6,90
Op voorraad
Adventure Food Curry Fruit Rice

€ 6,45
Op voorraad
Adventure Food Expedition Breakfast

€ 4,90
Op voorraad
Adventure Food Gulyás

€ 6,90
Op voorraad
Adventure Food Mince Beef Hotpot

€ 6,90
Op voorraad
Adventure Food Mousse Au Chocolat

€ 4,95
Op voorraad
Adventure Food Pasta Ai Funghi

€ 6,45
Op voorraad
Adventure Food Pasta Alle Noci

€ 6,45
Op voorraad
Adventure Food Pasta Bolognese
OnzeKEUZE
Adventure Food Pasta Bolognese

€ 6,80
Op voorraad
Adventure Food Pasta Carbonara

€ 6,90
Op voorraad
Adventure Food Pasta Salmone

€ 7,20
Op voorraad
Adventure Food Quinoa A La Mexicana

€ 6,45
Op voorraad
Adventure Food Sate Babi

€ 7,90
Op voorraad
Adventure Food Scrambled Eggs

€ 6,45
Op voorraad
Adventure Food Tropical Rice Dessert

€ 5,25
Op voorraad
Adventure Food Vanilla Dessert

€ 5,30
Op voorraad
Adventure Food Vegetable Hotpot

€ 6,45
Op voorraad
Adventure Food Veggie Couscous

€ 6,45
Op voorraad
Trek 'n Eat Trekking Biscuits (12 Pcs.)
  • Lang houdbaar
  • Energieboost
  • Compact formaat

€ 1,99
Op voorraad
Misschien vind je dit ook leuk

5 herenkleding trends voor in de winter/feestdagen

Ontdek de 5 herenkledingtrends van deze winter bij Kampeerhal Roden en ga stijlvol de koude dagen en feestdagen in!

Tips voor de kerstvakantie

Ontdek de magie van de kerstvakantie met onvergetelijke activiteiten voor het hele gezin – van sfeervolle filmavonden tot winterse uitstapjes!